Forebyggelse af vabler

VablerHvis man vil undgå vabler, er det godt at hærde huden, fx ved at gå på bare fødder, når det er muligt (”hippiemetoden”). Desuden ved at pleje sin hud med god fodcreme og ved at holde hård hud væk. Hård hud sladrer om, at der er et for stort tryk mod huden på det sted, hvor den hårde hud kommer. Fx fra sko, der ikke passer. Når huden fødderne skal udsættes for store belastninger, fx på vandreture eller klatring i bjerge, er det en god idé at bruge det tynde plaster, man kalder
”englehud” på udsatte steder på fødderne.

Det er vigtigt at bruge de rigtige strømper. Inderst skal der være et par tynde sokker, fx Helly Hansen eller Seal-skin. Yderst et par tykke sokker. Strømperne skal passe perfekt. De må hverken være for store (så der kommer folder) eller for små (så de klemmer tæerne sammen). Støvler og vandresko skal passe, så de ikke klemmer nogen steder, og de skal gås til. Man skal ikke bruge andres støvler eller sko.

Har man fået vabler, skal man, hvis de er små, lade dem være i fred, men evt. beskytte dem med et
specialplaster. Er de større, skal man dræne dem gennem et lille hul i kanten af vablen, men lade skindet være. Bliver væsken fra vablen grumset, er der gået betændelse i den, og man må så fjerne skindet og rense grundigt, evt. smøre noget bakteriedræbende på.

--
Oplysningerne på denne side stammer fra udsendelsen "Spørg om sundhed" på DR, P4. Ophavsretten tilhører Danmarks Radio og er gengivet med tilladelse fra P4s netredaktør 28.7.2003.

Det originale materiale findes på DR, P4s hjemmeside til programmet "Spørg om sundhed".

DSC_0093
IMG_4941

Log ind

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer